děti  

Jak vyzrát na sůl v dětském jídelníčku

Jak vyzrát na sůl v dětském jídelníčku

15.12.2010 Jitka Rusková, DiS

Češi si holdují v přesolené stravě. Zatímco Světová zdravotnická organizace doporučuje konzumovat méně než cca 5 g soli denně (odpovídá maximálně cca 2 300 mg sodíku), sníme podle Českého statistického ústavu 6 kilo soli za rok. Na den tak připadá celých 16,5 g (6 600 mg sodíku) na každého z nás včetně nejmenších dětí!

K podobně alarmujícím výsledkům dospěl i průzkum stravovacích zvyklostí dětí ve věku 0-3 roky, který v průběhu května až července zpracovávalo Poradenské centrum Výživa dětí. Již mezi 6 a 12 měsíci věku má podle něj nadbytek sodíku 80 % dětí, 95 % dětí ve věku 1-1,5 roku a děti ještě starší překračovaly doporučené množství sodíku všechny. A nadbytek byl u některých dětí  čtyřnásobný!  

Doporučená dávka soli a sodíku pro děti je poloviční než pro dospělé. Jejich množství pro děti v různém věku uvádí následující tabulka:

Věk dětí 4-12 měsíců 1-3 roky 4-7 let 7-10 let 11-14 let
Sůl (g/ den) < 0,5 0,5-1 1 1,15 1,25
Sodík (mg/ den) 180 300 410 460 510

Kde všude číhá sůl?

Nadměrný příjem soli (a sodíku) je přitom velmi nežádoucí, a to jak u dospělých, tak u dětí. Je proto vhodné odvyknout si dosolování hotových pokrmů a nekonzumovat potraviny, na kterých je sůl viditelná (např. solené oříšky mají 790 mg sodíku ve 100 g, chipsy 750 mg sodíku ve 100 g, pečivo s krystalky soli). To by ale k dosažení doporučeného množství soli na den stále nestačilo. Neměli bychom to proto přehánět ani s uzeninami, slanými druhy sýrů a tavenými sýry a dochucujícími směsmi. Ty totiž často sůl nebo jinou složku se sodíkem obsahují (například často zmiňovaný glutamát sodný).

1Velké množství sodíku se ale může vyskytovat i v takových potravinách, ve kterých bychom jej zřejmě nečekali. Například některé snídaňové cereálie mohou mít téměř 1 000 mg sodíku ve 100 g, na 1 porci pak vychází cca 300 mg sodíku, což je například pro dospělého zhruba polovina doporučeného množství sodíku na den! Vztaženo k dětem ve věkové kategorii 1 - 3 roky to však znamená zhruba dvojnásobné překročení. Zvláštní kapitolou jsou i minerální vody, které mohou obsahovat sodíku více než 1 000 mg v jednom litru. Při vypití většího množství minerální vody tak můžeme množství sodíku přesáhnout také velice snadno.

Ani jiné běžné potraviny na tom nejsou s obsahem sodíku „nejlépe“. Například v jednom běžném rohlíku je sodíku 220 mg, v jednom krajíci pšenično-žitného chleba 370 mg, celozrnný chléb je na tom zhruba stejně, sladký rohlík může obsahovat i více než 550 mg sodíku ve 100 g. Na pozoru je třeba mít se také se sýry. Mezi ty nejslanější patří Balkánský sýr (1300 mg/ 100 g) a obecně tavené sýry (900 mg/ 100 g). Trvanlivý salám má více než 800 mg sodíku ve 100 g, ale o mnoho lépe na tom není ani běžná šunka (750 mg/ 100 g) a ani párky, i když jsou dietní (2 480 mg/ 100 g). Velké množství sodíku může být i v kečupu (1 100 mg/ 100 g) i cereálních sušenkách (330 mg/ 100 g), v jednom hrnku u dětí oblíbeného kakaa 150 mg/100 g.

Jak svým dětem pomoci?

Nejjednodušší a nejúčinnější je vůbec děti na nadměrně slanou chuť nenavyknout! Tady je několik jednoduchých, ale velmi efektivních možností, jak toho docílit:

  • Co nejdéle kojte.
  • Veškeré příkrmy připravované doma nesolte – nenechte se zmást tím, že vám připravené jídlo nechutná, chuťové buňky miminka ještě slanou chuť nevyžadují!
  • Kupujete-li hotové příkrmy ve skleničkách, máte šanci mít příjem velmi dobře pod kontrolou. Hodnoty sodíku jsou zde totiž povinně uváděny. Dobře proto čtěte nutriční hodnoty – i zdánlivě velmi podobné výrobky vykazují značně rozdílné hodnoty obsaženého sodíku!
  • U starších dětí se snažte mít co nejdéle pod kontrolou jejich celodenní jídelníček, aby nedostaly mnoho příležitostí k nákupu jídel ve fast foodu, bufetech a automatech s nabídkou chipsů apod.
  • Připravujte dětem kvalitní snídaně a svačiny, upřednostňujte méně slané pečivo, tavené sýry nahraďte pomazánkou z kvalitního margarínu a zeleniny, salámy zaměňte za kvalitní šunku s nízkým podílem soli.
  • Je-li Vaše dítě již větší a na slanou chuť si bohužel zvyklo, snižujte postupně dávky soli při vaření, budete-li množství soli snižovat pozvolna, dítě to ani nezaregistruje, jeho celkový příjem soli se ale podstatně sníží.

Nepřekračovat množství soli (a sodíku) za den je rozhodně žádoucí. Kromě omezování potravin, na kterých sůl na první pohled patrná nebo těch nejznámějších zdrojů soli, je dobré sledovat informace na obalech výrobků. Mnohé již množství soli nebo sodíku také uvádějí.


Mohlo by vás zajímat

České děti málo pijí

10.06.2014 | Jen polovina českých školáků pije denně obyčejnou vodu, nejraději mají ochucenou.

Jsme moderně nemoderní

13.11.2013 | Seriál o školních jídelnách zakončujeme rozhovorem s vedoucí školní jídelny při Základní škole Zbiroh Evou Květoňovou.

Dotované ovoce dostává více dětí

09.10.2013 | Do programu Ovoce do škol se v letošním školním roce zapojilo zhruba 455.000 dětí, což je asi o osm procent více než v loňském školním roce.

Nové číslo CZ TEST právě v prodeji!

202405

Zajděte si pro svou porci čtení o kvalitě potravin. Nové číslo koupíte v prodejnách Kaufland, Albert, Globus, Tesco a COOP, na vybraných novinových stáncích sítě Valmont a dalších, včetně vybraných poboček České pošty.